FRANSKA REVOLUTIONEN KEYNOTE
Det här är min keynote om franska revolutionen
OBS!
glömde källor här är dom
Utkik, historia 7-9 gleerupslms
wikipedia
Bildkälla: Google bilder, får användas och delas
torsdag 19 september 2013
fredag 13 september 2013
torsdag 5 september 2013
NO Robot
Lektion 2
Vad gick bra?
sv: att det gick snabbare denna lektionen, vi jobbade bättre även om vi bara var 2 styckna den lektionen för att Linn var sjuk så gick det väldigt bra.
Vilka problem uppstod?
Att vi var tvungna att börja om med projektet då det skedde ett misstag i det, men annars gick det väl någolunda bra. Att bygga var svårt, det var saker som gick fel och vi blev väl trötta på det?
Hur löste du dem?
sv: Vi började om och koncentrerade oss bättre.
Lektion 3
Vad gick bra: Vi fick till det med programmen och vi kunde se hur långt vi skulle köra.
Vi testade oss lite fram och vi jobbade gemensamt.
Igenom att räkna hur lång sträckan går på en rotation och sen multiplicerade vi sträckan och fick den fullständiga sträckan för den och det rätta antalet rotationer.
Vi räknade att en rotation var 17,5 centimeter så om man mäter hur långt den ska åka så kan man dela med 17.5 och man får fram rotationerna och det antalet rotationer som behövs.
Vi räknade att en rotation var 17,5 centimeter så om man mäter hur långt den ska åka så kan man dela med 17.5 och man får fram rotationerna och det antalet rotationer som behövs.
Vilka problem uppstod ?
sv: Det uppstod väl inte så många större problem, vi fick till programmet och jobbade bra, det blev väl små problem men vi fixade det bra. Det största problemet som uppstod var vid lektion två då Linn hade byggt på fel robot vilket gjorde att det blev fel men vi byggde å vår egna och det blev bra.
Hur löste du dem?
Vi försökte först att se hur vi kunde lösa dem sen så om vi inte kunde det så frågade vi Lisa
tredje lektionen:
Vi programerade roboten så den kunde parkera.
Vad gick bra:
Vi gjorde som innan, hjälpte till mycket i arbetet och detta gick snabbare. Vi visste liksom vad vi skulle göra och vi visste hur vi skulle göra för att den skulle åka i rätt hastighet och längd.
Problem som uppstod?
Ja att det var att den vissa gånger gjorde en för hård sväng, backade bak längre och mer men vi fixade det med rotationer och hastighet så fixade allt sig.
Hur löste vi dem?
Jo igenom att mäta rotationerna och att se hur långt det gick innan den svängde och hur långt den svängde kunde vi dela den längden med hur långt en rotation gick alltså längden delat på 17,5 så det var så vi löste problemen! C:
onsdag 4 september 2013
So, Industrialismen
- Skiftet innebär att bönderna i Storbritanen flyttade från åkrarna och flyttade in till städerna för att få bättre jobb och tjäna mer pengar. Det skapades mer maskiner och fabriker som gjorde att det fanns mer jobb för de andra.
- Det beror på hur man är, vissa bönder kanske tyckte att det var en jättebra idé med att komma ut till det större städerna och att få tjäna mer pengar men vissa kanske inte gillade det alls? vissa kanske ville stanna kvar vid åkern, stanna kvar där dom vuxit upp.
- Att jorden ligger i täda menas med att jorden får vila i ett år så vi fortfarande kan odla, man kan inte odla varje år för då får inte jorden tillräckligt med näring att odla på och då blir det ingen skörd.
- För att dom skulle kunna tjäna mer pengar. Dom sålde mycket under industrialismen och det blev mycket med att dom sådde mer grejer och skapade mer råvaror för att kunna sälja.
- Kapitalet kom ifrån storbönderna, de bönderna som har stora åkrar och har mer möjlighet till att sälja det dom har sått och det kommer också ifrån handel, slavhandel storbritanien skapade kolonier i vissa länder och tog saker och sålde slavar till andra.
- De viktigaste råvarorna då var nog bomullet, ullet, siden. Jag vet nog inte vad som var viktigast för industrin men det var nog att ha bra maskiner och bra fabriker att kunna ha råvaror till att bygga fabriker.
- För att det är fler som var bönder, det är fler som ville ha en ny start inom de större jobben, det var liksom fler som var villiga till att jobba inför den industriella revolutinen.
- . . Maskiner, spinnrock, plogar och mera. Spinnrocken var viktig för att vi skulle kunna väva, väva kläder, filtar och mer för att hålla oss varma om vintern.Plogen var viktig för att de skulle kunna så och att de snabbare skulle kunna så och kunna få de råvarorna som behövs.
- Datorer, helt klart! Datorer har varit en stor revolution för oss, det har förändrats så mycket i våra liv och det finns så mycket mer man kan göra på datorer om man bara har lite nätuppkoppling.
- För att det var de stora vaccinen som fanns, smittkoppor smittades så lätt och det var en rätt allvarlig sjukdom så igenom vaccinet så minskade det antalet med sjuka människor.
- Urbanisering är när folk inflyttar sig från de fattigare delarna till städerna.Det händer fortfarande eftersom i vissa länder så startas deras industrialism nu.
- Det fanns mängder av fabriker i både norrköping och sundsvall, framför allt Norrköping blev huvudorten för den snabbt växande textilindustrin,Dom skapade mycket textiler i både Nörrköping och Sundsvall
- Skogsindustrin, textilindustrin, Verkstadsindustrin & järn och stålindustrin.
- Om man jobbade i kolgruvorna kunde man få i sig farliga ämnen av kolen, det fanns också smittande sjukdomar så blev man smittad och dog en sjukdom var smittkoppor som var väldigt smittande i sådana här miljöer.
- Det var en liten lägenhet där flera bodde, oftast en mamma, en pappa och ett ex antal barn oftast flera barn,De bodde oftast i en liten etta eller om dom har tur en tvåa med små rum där dom trängdes för att kunna få plats.
- Det som var bra var att det tillvärkades nya saker och det fanns nya möjligheter till sakerna, det fanns nya sätt att kunna tjäna pengar. Det dåliga var att när man jobbade i fabrikerna så fanns där smittsamma sjukdomar så man blev sjuk och dog. Det andra dåliga var att det var små barn som jobbade såsom gravida personer, vilket inte är bra. Om man är gravid och jobbar kan det vara dåligt för både mamman och fostret och barn ska inte jobba vid den åldern.
- För att det fanns mer i storbritanien,Dom hade gott om arbetskraft, kapital, gott om mark och ja dom hade gott om alla fem punkterna. Dom hade en inställning på industrialismen att skapa den.
- Det hade varit helt annorlunda, vi hade inte sett på världen som vi gör nu utan det hade varit som runt 1800 talet, vi hade varit bönder och det hade varit svårare att tjäna pengar än nu. Det skulle verkligen inte vara som nu utan sämre.
- Det var så det var, det var väl svårare att jobba i de arbetsmiljöerna men man var tvungen för att vi skulle få in pengar. Ja barn må jobbat men det är för att de då blir mer arbetskraft för detta och och vi tjänade in mer pengar. Vi försöker att bättra på det, vi bättrade på det och det blir bättre med tiden.
Läsförståelse
BOK: Inga Livstecken Författare: Inger Frimansson
LÄSREFLEKTION
LÄSREFLEKTION
Huvudpersonen spelar offret, eller ja.
Olivia’s pojkvän försvinner och hon vet inte ifall det är att han blivit kidnappad eller att han bara försvunnit av egen vilja.
Man får se tankar från hennes två kompisars synvinklar. Det förekommer inga direkt misstänkta människor i denna deckare, det handlar nog mest om att hitta Andreas (Olivia’s pojkvän), deckarna är poliserna, det är ingen deckare utan det är en polisutredning som pågår för att hitta han.
Det man får läsa om är om hur dom försöker hitta Andres och hur dåligt Olivia mår över att inte veta vart han är och om det är över? Om deras förhållande är över eller om han faktiskt har försvunnit.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)