fredag 12 december 2014

Bild utvärdering.

Denna terminen hade vi i uppgift att gestalta en bild med ord, vi skulle hitta ett ord och gestalta det ordet utefter bilder som man kan koppla till ordet.




SORG
                                     



SKISS
Jag började med ordet sorg då jag ritade en väldigt mörk bakrund och väldigt mörka bokstäver med en aning skugga i dom, den gråa bakrunden och de gråa molnen visar tydligt att detta inte är en bra bild. Jag tänker mig min bild som en mörk bild, som en mörk och mulen bild.
Jag tänkte mig min bild lite annorlunda än hur den framstod för att jag tänkte mig mer moln och mer mjuka bokstäver med mer skuggning men jag insåg att jag hade inte mycket tid på mig och jag skulle ju hinna en till bild så jag var tvungen att prioritera så att jag hann med den andra bilden. Men jag tycker ju själv att den blev bra, jag är mycket nöjd men jag har rätt så höga krav på mig själv när det gäller bilden och jag tycker att allt ska vara perfekt och bra men i verkliga fallet så blir det ibland inte jättebra och då blir jag jättebesviken på mig själv.
Jag planerade att jag ville göra sorg och jag planerade först att ha en människa i bilden men det skulle blivit för mycket och läraren sa att jag skulle jobba mer med bokstäverna så jag började skissa upp hur jag ville att bokstäverna skulle vara en så skuggade jag dom, när jag skuggat klart och var nöjd med bokstäverna så skuggade jag bakrunden så den blev grå och gjorde små moln ovanför bokstäverna och ritade regndroppar som kom från molnen.

Jag arbetade med det material jag kände mig säkrast med, papper och penna jag vet själv att jag kanske borde tagit ett material som jag var lite osäker med alltså  ge mig själv en utmaning men jag tyckte att det räckte såhär.

Halvvägs igenom arbetet:
Jag hade inte mycket problem med detta arbetet, jag visste inte hur jag skulle rita molnen på rätt sätt det var nog det problemet men då hjälpte läraren mig, han gav mig ex antal tips och sätt man kunde rita moln på och jag ritade utefter hur han sa det så blev det ett bra resultat

Arbetet är klart och redovisat
Det blev inte helt som jag hade tänkt mig det ifrån början för att som sagt så ville jag ha en människa vid bilden men jag tyckte att jag behövde lägga mer tid på bokstäverna och bakrunden så att bilden fick sitt perfekta avslut.
Jag blev lite missnöjd med bokstäverna, jag kunde ha gjort det på ett bättre sätt och jag kunde ha gjort dom lite mer avrundade och mörka så att dom stack ut lite mer ur bilden.
De flesta jag visat förstod budskapet i det hela, att det är grått och regnigt och att allt är mycket grått under en sorgsen period.


SJUK

SKISS/PLANERING
Jag hade ingen direkt skiss av det utan det var jag bara gjorde det,  jag tänkte nog mig min bild lite bättre men jag hade bara en lektion på mig typ att bli klar så jag hade rätt mycket press på mig och därför så skyndade jag mig med att bli klar med arbetet så att jag snabbt skulle bli klar med arbetet och vara klar med det i tid. Jag använde aldrig färg för det skulle jag inte hinna så jag använde papper och limmade fast det och försökte göra ett kors med en vit krita men det blev inte så bra.
Jag skulle ha använt färg istället för pappret och måla på färgen och väntat.
Jag kom på att jag ville göra denna bilden för att jag var sjuk ett långt tag, riktigt förkyld och så och då ville jag göra något som var kopplat till just det för att jag tänkte att det skulle bli en kul grej.

Sjukhuslådan är ju för att det är kopplat till att man antingen är sjuk eller skadad och jag var ju som sagt sjuk.
Jag använde en trälåda och limmade fast rött papper på lådan och ritade på korset och sen så skrev jag bara sjuk i korset med en svart penna.

HALVVÄGS GENOM ARBETET
Jag fick mycket problem med att jag inte målade utan ångrade mig som sagt och hade papper, jag limmade ju på pappret också istället för att tejpa som var min första ide men det hade inte funkat för det hadde blivit för konstigt och det hade som sagt sett väldigt konstigt ut.

ARBETET ÄR KLART OCH REDOVISAT
Det var inte som jag hade tänkt, jag blev faktiskt rätt missnöjd med detta arbetet för att jag inte fick till det som jag ville ha och jag har en rätt stor press på mig själv när det gäller att rita jag är som sagt en väldigt petig person och vill oftast ha det så bra som möjligt men det blir inte alltid jättebra och det får jag som sagt leva med och acceptera.
Jag borde ha målat på det istället och varit mer noggrann, inte varit så stressad kanske.
JAg tror att de andra förstod budskapet i det hela i och med att det stod sjuk på det så var det fler som fattade själva budskapet i bilden

JÄMFÖRELSE
Man ser ju klart och tydligt att den bilden jag började att arbeta med då sorg var mycket bättre och jag arbetade mycket mer med det arbetet, det är som sagt det arbetet jag blev som mest nöjd med och jag tycker att det är det arbetet som jag bara tycker om mer.
Första bilden ger ju en mörk blick men på ett sätt så gör den andra bilden det också i och med att det är under höst tider och vinter tider som man blir som mest förkyld och febrig i och med den kalla miljön så jag tycker ändå på ett sätt att bilderna är rätt mörka och har en mörk bakrund medans sorg är med sorgsen och sorglig, mer grått och regnigt medans sjuk mest är att man är sjuk, det är en första hjälpen låda så att det är mer att det visar hur det är att vara sjuk eller det visar inte hur det är att vara sjuk men det visar att jag blev påverkad av att jag faktiskt var sjuk.

måndag 1 december 2014

Musikarbete Mozart


MOZART.


Mozart eller hans fulla namn är Wolfang Amadeus Mozart är född i Wien, Österrike den 27 Januari 1756 han dog den 5 December 1791 och blev endast 35 år gammal.
Mozart föddes under epoken wienklassicismen och har ett stort inflytande av just wienklassicismen. De instrument som Mozart använde som mest var Violin och Piano

OM MOZART:
Mozart föddes i Wien under epoken wienklassicismen. Hans föräldrar fick sammanlagt sjubarn varav det var två barn som överlevde det var Mozart och hans äldre syster. Han har sedan han var ett litet barn varit starkt intresserad av just musik. Mozart’s pappa insåg snabbt vilket stort intresse Mozart hade för musik och Mozart fick vid redan 3 års ålder undervisning i klaveri.
Han kunde vid redan sjuårs ålder spela musik från vilket notblad som helst. Mozart var mycket populär och spelade oftast piano på hov och vid firande.
Mozart levde många perioder under en grov depression och led mycket av olika sorters av sjukdomar.
Mozart ansågs vara ett geni, han kanske inte var ett geni matematiskt men han hade kunskapen att kunna läsa av noter redan från en sådan tidig ålder. Han har höll på med musik i princip hela sitt liv.
Man kunde se på alla Mozart’s sparade filer och skisser att han skrivit och komponerat ca 600 verk under hela den tiden då han levde. Han flyttade mycket runt och bodde ett tag i Italien

Ett av Mozart’s kändaste verk var Eine Kleine Nachtmusik som är en serenad där det spelas 2 violiner, viola, cello och en kontrabas i g-dur.
Eine kleine nachtmusik var en serenad men då mozart skrev den serenaden så hade han redan skrivit 12 sedan innan vilket gjorde att skälet till namnet “eine kleine nachtmusik” var att det var en liten serenad. De serenader han skrivit innan kunde vara på 40 minuter långa medan eine kleine nachtmusik var väldigt kort.
Eine kleine nachtmusik var tyvärr den sista serenaden som mozart skrev innan han gick bort.
De sa att mozart hade fyra stycken i serenaden men mozart själv menade att det fanns ca 5 satser i verket.
De sa att Mozart nästan aldrig gjorde en text utan ett syfte, utan ett ändanmål till det hela oftast en konsert eller en liknande uppträdelse. Hans ändanmål till eine kleine nachtmusik var troligen en konsert, troligen en gratiskonsert men det är inte många som vet om den konserten blev av.

INSTRUMENT
Mozart har mycket inflytande utav piano och violin, jag tänkte vi kunde fördjupa oss mer i violinen. Violinen är ett stråkinstrument som är medlem i fiolfamiljen.
En violin består av en mindre gitarrliknande sak och en stråke där man spelar med stråken mot strängarna för att skapa olika melodier. Violinen är väldigt dominerande i symfoniorkestern, stråkorkestern och stråkkvartetten. När man drar stråken över strängarna så bildas det olika melodier beroende på hur du håller fingrarna och i vilken tonart du bestämmer dig för att spela i.
Violinen har en väldigt melodisk och ljus stämma och kan klassas som en lugn melodi beroende på hur du spelas.
Som sagt hade Mozart mycket inflytande av just violinen men också pianot.
Pianot är en del av klaverinstrumenten men också stränginstrumenten. På ett vanligt hemma piano så finns det 30 olika delar.
När man spelar på ett piano så trycker man ju vanligtsvis ned en tagent som är kopplad till en liten trumsak som trummar mot en sträng så att det i sin tur skapas en melodi.


Wienklassicismen(1730-1820)
Wienklassicismen var en epok som varade mellan 1730 och 1820 alltså nästan 100 år.
Denna epok präglades mycket utav Joseph Haydn’s och Wolfgang Amadeus Mozart’s insatser och verk. Man kunde också räkna med Ludwig van Beethoven och hans tidigare verk då hans senare verk mer präglades av romantiken (1815-1910). De flesta var bosatt i Wien som ligger i Österrike för att det var ett sådant musikaliskt ställe just under Wienklassicismen därav namnet Wienklassicismen.
Musiken indelades i block som med olika sinnesstämmor vägde mot varandra och under just den perioden så utvecklades den “moderna” symfonin och det var då orkestern utvecklades och fick sitt nuvarande utseende.

De som komponerade hade en oftast framträdande melodislinga under sina verk, verken var mycket melodiska och ljusa.
Det var nästan helt och hållet homofonin som gällde under denna epok och det var en stämma som var väldigt självständig medan resten av stämmorna bildade en harmoni.

Ordet melodi fick en helt annan innebörd under denna period och det var under denna period som symfonin föddes.
Melodin var oftast symmetriska och balanserade man kan än idan börja nynna på en melodi och det är oftast att folk kan börja följa med i nynningen.


Romantiken(1815-1910)
Romantiken var framförallt 1800-talets tonspråk. Det var kompositören Ludwig van Beethoven som gick i förleden och det var hans eroica som utgjorde den hängbron som gick från den tidigare epoken wienklassicismen.
Den romantiska övergick till national romantik och impression romantik.
Romantiken var även med en bit in på 1900-talet men tog snabbt slut då modernismen bröt ut.
Soloisterna såväl sångare och instrumentaliter fick mer framträdande på plats och därmed stycken som var tekniskt sett mycket svårare och mer komplicerade.
Franz Schubert var en av de första kompositörerna som man kunde säga komponerade rent romantiskt. Men han kunde också samtidigt ha inflytande av wienklassicism då han hade en påverkan från just Mozart som hade sin tid under wienklassicismen.
Franz byggde sina kompositioner på melodier vilket dock särskiljer honom från den föregående epoken som byggde sina kompisitioner på motiv.

Romantiken hade 3 delar : Tidig romantik högromantik och senromantik.

Senromantiken är den sista delen i romantikens stilperiod och är också den delen där framförallt harmoniken utvecklades. Musiken utmärktes av många tonartsförändringar och det var ett brett svutlstigt och episkt tonspråk under epokens sista perioder.


Skillnader:Wienklassicismen var mer symfonier det var under den epoken som symfonin kom till. Det var oftast en stämma som var alldeles självständig som påföldjes av flera olika stämmor medans under romantiken så var det mycket komplicerade kompositioner och mycket svårare stycken tekniskt sett. Det var mer framträdande under romantiken som gjorde att det var mer komplicerat
Romantiken byggde sina kompisitioner på melodier men wienklassicismen byggde sina kompositioner på motiv de hade under perioden.
Medans wienklassicismen indelades i olika block som med sina olika senstämmor vägde mot varandra så hade romantiken det indelat i olika delar som var tidig romantik, högromantik och senromantik. Romantiken hade det mer indelat i tidsperioder och vad som utvecklades under dessa olika tidsperioder.


Likheter: Romantiken och wienklassicismen har ändå väldigt många likheter, fler likheter än skillnader faktiskt. De är båda mycket melodiska perioder där kompositioner från wienklassicismen var ett väldigt melodiskt stycke och kompisitioner från romantiken också innehöll mycket melodiska stycken.
Romantiken är ändå till en viss del uppbyggd från wienklassicismen som jag sa lite längre upp så var det Ludwig van Beethoven som byggde en hängbro mellan wienklassicismen och romantiken, det var mycket inflytelse från wienklassicismen som påverkade romantiken på olika bra sätt.



http://sv.wikipedia.org/wiki/Piano