fredag 7 mars 2014

No labbrapport

NO - labbrapport till en mikroskop.


Material:
konvex +5 lins, +10, +15, +20, +25
konkav: -5 -10 -15
Optikbänk
Lampa
muffar x8
prisma-bord
Mikroskåp
papper
spänningskub
special papper


Syfte: Lära sig om hur ett mikroskåp fungerar och hur man kan bygga upp den på största möjliga och bästa sätt. Sen ska vi kunna använda våra kunskaper om konkava och konvexa linser för att visa hur de fungerar. Det blir som ett upp till bevis laboration. Vi ska även lära oss hur vi kan lägga upp en laboration igenom att själva med egna ord skriva den för att sen kunna skriva en egen laboration i nian under nationella prov. Detta blir som en övning.


Utförande: 
  1. hämta allt material för att enkelt och snabbt kunna följa instruktionerna.
  2. Sätt lampan på 0 på objektivbänken och koppla den till en spänningskub.
  3. sätt ut den konvexa +5 linsen på 5 på objektbänken
  4. sedan sätter du ut +10 linsen med 5cm avstånd från den förra linsen eftersom den ska sättas där den +5 linsens brännpunkt är.
  5. efter det fortsätter du på samma sätt, sätt nästa lins 10cm från +10 linsen. Tills du satt ut alla konvexa linserna. 
  6. Sätt nupå lampan och håll special pappret i slutet av alla linser alltså mitt emot lampan på andra sidan av objektivbänken
  7. kolla hur prickens storlek ändras beroende på om du tar  bort någon lins börja från slutet av objektivbänken och jobba dig emot lampan när du tar bort någon lina börja från slutet av objektivbänken och jobba dig mot lampan när du sedan tar bort linserna. Blir det någon möjlig skillnad? Kolla även på prisma bordet genom linserna, du kan också testa att hålla papper runt linserna så du ser framå och inte runt dem.


Uppgift:  Räkna ut hur vi ska kunna bygga upp ett mikroskåp igenom att lägga ihop och testa olika linser med varandra.


Hypotes:  Jag tror att det så närmare vi kommer med linserna alltså ju mindre antal cm det är det så mer förstorat blir det. För att när vi kollade det en annan lektion så såg vi att det blev mer förstorat så om vi håller linserna på ett litet avstånd så blir det kanske bättre. Att om vi håller flera linser inom linsen bakoms brännpunkt kanske det blir bättre och att vi får det att bli som ett mikroskåp.


Mål för laborationen: Jag vill kunna utveckla min hypotes och kunna utveckla min labrapport för att också kunna använda de kunskaper jag kan om just linser och optik på det sättet som beövs under lektionerna. 

Resultat: vi fick till mikroskåpet väldigt bra, vi gjorde bara två försök, första försöket så misslyckades vi men vi lyckades andra gången. 


Slutsats: det  blev ett bra mikroskåp och jag känner att vi klarade detta väldigt bra 

1 kommentar:

  1. Du har med de olika delarna som ska finnas i en rapport, tänk på ordningen. Titta i matrisen vad som ska finnas med i slutsatsen.

    SvaraRadera